806

Theo Tobiasse “Romeo et Juliette” Lithografie 99/175 (91x76cm kader incl)

Mooie lithografie van Théo Tobiasse, Frans kunstenaar. (April 26, 1927 – November 3, 2012). Hij staat bekend om zijn expressieve figuratieve schilderijen en prenten waarin thema's als ballingschap en de joodse ervaring van expats centraal staan. De kunstenaar werd geboren in Jaffa, Mandaristisch Palestina (het huidige Israël) als kind van Litouwse immigranten. Het gezin vestigde zich in 1931 in Parijs en leefde tien jaar later twee jaar ondergedoken tijdens de nazi-bezetting van de stad, waarbij Tobiasse de tijd doorbracht met het maken van tekeningen. Na de oorlog werkte hij als grafisch ontwerper en maakte hij bijna 15 jaar lang wandtapijten, decors en raamdecoraties voor luxeartikelenbedrijven, voordat hij zich fulltime op het schilderen ging toeleggen. In 1960 won hij de eerste prijs op een tentoonstelling van jonge schilders. De schilderijen van Tobiasse ontlenen hun beeldtaal aan zijn jeugd in Litouwen en Frankrijk en zijn ervaring van angst en isolement tijdens de oorlog. Hun religieuze iconografie en bijbelse toespelingen nodigen uit tot vergelijkingen met Marc Chagall.

Place bid