804

Vaas Vlaams Aardewerk (h48xdia20cm)

Prachtige vaas met bloemmotief. Deze vaas komt vermoedelijk uit Torhout dat een lange traditie van aardewerk kent. De eerste grote bloeiperiode kwam er in de 19de eeuw, toen verschillende ateliers er onder leiding stonden van de familie Willemyns. In de jaren tachtig kwam de bakkerij in het bezit van de familie Maes, waarvan de belangrijkste telg, Leo Maes, de art nouveaustijl introduceerde. Zijn sierlijke vazen met oplegwerk werden overal verkocht, tot in de UK.
Het Torhouts aardewerk werd uitsluitend ambachtelijk vervaardigd. De motieven kenmerkend voor het aardewerk werden met een gekleurde engobe aangebracht. Door klei te mengen met metaaloxiden werden de kleuren (vooral groen en aardetinten) verkregen. Het aardewerk werd monocuisson gebakken in een met kolen en hout gestookte oven.

Place bid